درباره ما – اساسنامه تشکل “مرکز زنان تورک”
مدتها بود که با وجود فعال بودن سایتهای بسیار ارزندهی با نامهای گوناگون که از طرف زنان ترک در آذربایجان یا شهرهای دیگر ایران اداره میشود ،همواره نیاز مبرمی وجود داشت که فعالان زن تورک از هر درجه علمی و هنری، طبقه و تعلقات دینی و یا باورهای دیگر فلسفی ,اجتمایی ,سیاسی… در یک کانونی گرد هم آیند و انرژی و فعالیت خود را در حد امکان متمرکز کرده و مکانی را چون خاستگاه مطالبات و فعالیت خود اعلام کنند.
این نیاز بخصوص هنگامی بیشتر احساس شد که زنان دیگر ملتها هم در ایران کثیر الملله گرد کانونهایی مشابه متشکل شده اند که بستر همکاریهای مفید را با دیگر تشکلهای زنان , هم در داخل ایران کثیر الملله و هم در منطقه و هم در دنیا فراهم کنند. این مقصد بدون داشتن آدرسی معین که به هنگام نیاز دیگر فعالان زن را به آدرس مشخص سوق دهد، ممکن نبود.
مساله ستم جنسی مساله سیاسی نیست و جنبشی اجتمایی تعریف میشود. از طرفی دیگر مطالبات فرهنگی و مدنی هم که ملتهای ساکن در ایران دارند مطالبات سیاسی نیست . آنهایی که این مطالبات را که بسیار هم با هم همپوشانی دارند سیاسی امنیتی میکنند در واقع با این مطالبات مخالف هستندو با برچسبهای گوناگون امنیتی و سیاسی به این وسیله میخواهند بهانهای برای توجیه سرکوب و پایمال کردن این حقوق بتراشند.
ما در کانون زنان ترک ( ترک قادینلار مرکزی) گرد آمدهایم که صدای خود را این بار به شکلی متشکل به اطراف ؛ در کشور و در دنیا برسانیم با از مطالبات زنان ترک به موزات معضلات و گفتمانهای دیگر زنان در ایران و جهان بگوییم , بنویسیم و با دیگر همجنسان خود دیدار و مذاکره و همکاری کنیم.
به این ترتیب فعالیت ما تنها به سایت که بلندگوی ماست ختم نمیشود بلکه ما قصد داریم کلنگ پروژهای را به زمین بزنیم که راه را برای همکاریهای عملی , هم با هم دیگر و در داخل اجتماع بزرگی که تمام زنان ترک را در ایران احاطه میکند، هم دیگر همجنسان خود , و حتا مدافعآن خود از بین مردان فراهم کنیم و بگوییم که :
ما هستیم و ما اینجا هستیم.
هدف ما این است که زنان ترک را ترغیب کنیم ک فعالیت پراکنده خود را که خواهی نخواهی روزانه دست کم ساعتی در اینترنت صرف میکنند ، در مکانی متشکل صرف و ضبط کنند که دیگران هم با داشتن آدرسی معین به سراغ آن بروند و به راحتی آن را بیابند و استفاده کند.
این فعالیتها از فعالیتهای ساده یا پر مشقت هنری چون رقص و آواز و موسیقی تاتر و فیلم ، فعالیتهای ادبی، فرهنگی چون شعر نویسی ، اجرای شب شعر ، حکایت و داستان نویسی، مقالات روشنگرانه محیط زیستی و اخبار و روزنامه نگاری,… گرفته تأ فعالیتهای پر زحمت حقوق بشری، مطالبات ملی دمکراتیک چون آموزش به زبان مادری,… را شامل میشود. ما فعالیت به زبان مادری مان ترکی را ترجیح میدهیم اما از آنجا که بیش از سه نسل در ایران از حق تحصیل و جذب لغات فرهنگی سیاسی اجتمایی علمی به زبان ترکی محروم شدهاند، از زبانهای دیگر نیز در سایتمان استفاده خواهیم کرد. این در حالی است که ما سایتهایی را که مساله ستم جنسی و ادبیات مربوط به آن را فقط به ترکی منتشر میکنند بسیار حمایت میکنیم و به فعالیتها این عزیزان ارج مینهیم و استفاده میکنیم.
امید داریم که به این ترتیب آغازگری برای امری مفید و ضروری باشیم که آیندگان مان، دختران و زنان جوان ترک در ایران بعد از ما پرچم آن را به دوش کشندکه ما پیش نسل آینده شرمسار نباشیم !
حقوق برابر زبانی
در ایران ملتهای مختلف زندگی کرده و به زبانهای مختلف تکلم می کنند. تشکلهای فمنیستی فارس بطور قاطع و روشن از حقوق برابر زبانهای مادری دفاع نمی کنند. در بدترین حالت این موضوع را مسکوت می گذارند و در بهترین حالت زبان فارسی را زبان مشترک همه ملتهای ساکن ایران شمرده و در چارچوبهای محدود به آموزش زبانهای غیر فارس اعتقاد دارند. این به آن معنی است که آنان زبان فارسی را از نظر اهمیت درجه یک و زبانهای غیر فارسی را درجه دو میشمارند.
حق تشکل
تشکل های فمنیستی فارس خودشان را تشکلهای ملت ایران می نامند. در واقع چیزی بنام ملت ایران وجود ندارد. ایران یک منطقه ی جغرافیائی است که در آنجا ملت های مختلف فارس، ترک، عرب، بلوچ، ترکمن و کرد زندگی می کنند. تشیکلات فمنیستی فارس با منصوب کردن خود به ملت ایران، بطور غیر دموکراتیک ادعای دفاع از حقوق کل زنان ساکن ایران را دارند. در واقع با این کار خود موجودیت ملتهای غیر فارس را انکار کرده و ابتدائی ترین حق آنان را مبنی بر حق تشکل مستقل نفی می کنند.
ما تعدادی از زنان ترک با توجه به مشکلات فوق مصمم شدیم سایت اینترنتی زنترک را راه اندازی کنیم تا به این وسیله در رابطه با وضعیت زنان ترک در ایران اطلاع رسانی بکنیم چون بر این باوریم راه حل مشکلات تنها با شناخت درست و صحیح از معضلات اجتماعی ممکن می شود سایت زن ترک بر اساس موازین دموکراتیک و بطور جمعی اداره خواهد شد نظرات انتقادات و پیشنهادات شما بدون تردید در ارتقاء کیفیت کار ما نقش اساسی ایفا خواهد کرد.
مرکز زنان تورک
۴ مارس ۲۰۲۰
——————————————————————————————
اساسنامه تشکل “مرکز زنان تورک”
مقدمه:
با ایمان به برابری جنسیتی و ضرورت دستیابی به عدالت اجتماعی، تشکل مرکز زنان تورک با هدف دفاع از حقوق زنان و سایر اقلیتهای جنسی و جنسیتی، ترویج برابری جنسیتی و مبارزه با هرگونه تبعیض و خشونت، با تاکید بر روشهای مسالمتآمیز و خشونت پرهیز، گسترش آگاهی و ایجاد همبستگی در میان تمامی هویتها و گرایشهای جنسی و جنسیتی تأسیس میگردد. زنان در ایران در طی دهه های اخیر و در طول دو حکومت پهلوی و جمهوری اسلامی بهشکل گستردهای قربانی قوانین مردسالارانه و تبعیضآمیز هستند. این قوانین که بر اساس تفسیر اشتباه از سکولاریسم در طول حکومت پهلوی و بر اساس تفسیر خاصی از شریعت در حکومت جمهوری اسلامی تدوین شدهاند، ابتداییترین حقوق زنان، از جمله حق حیات، انتخاب پوشش و … را نقض کرده و آزادیهای فردی و اجتماعی آنان را به شدت محدود و مختل میسازد. ساختارهای قانونی این دو نظام، به صورت سیستماتیک فرصتهای برابر را از زنان دریغ کرده و حقوق آنها را پایمال میکند. علاوه بر این، اقلیتهای جنسی و جنسیتی نیز تحت شدیدترین اشکال سرکوب و تبعیض قرار دارند و از حقوق بنیادین انسانی خود محروم هستند. ما به عنوان فمینیست های اینترسکشیونالیست معتقد هستیم که در عین وجود چالش های مشترک در مقابل زنان در سطح کشور ایران، اما در عین حال در این کشور کثیرالمله دغدغه ها و اولویت های زنان در مبارزاتشان از منطقه ای به منطقه دیگر میتواند متفاوت باشد. مرکز زنان تورک همانطور که از نامش برمیاید با تمرکز به مشکلات و اولویتهای زنان تورک در ایران، همچنان با در نظر گرفتن پیوستگی سرنوشت زنان تورک و غیرتورک در سیستم زن ستیزانه جمهوری اسلامی ایران که از لحظه تاسیس با تصویب قوانین ضد زن بنیاد خود را بر اساس سیستمی که به درستی میتوانیم به آن «اپارتاید جنسیتی» نام دهیم، دست همکاری خود را به زنان از ملیتهای دیگر ساکن ایران دراز کرده و گسیختن زنجیرهای بندگی و بردگی در این رژیم را در همکاری تمام شهروندان ایران بخصوص زنان از ملیت های گوناگون ارزیابی میکند.
با توجه به باور این تشکل بر ضرورت برابری جنسیتی، فعالیتهای آن محدود به زنان نبوده و شامل تمامی اقلیتهای جنسی و جنسیتی با هویتها و گرایشهای مختلف میباشد. لذا در متن این اساسنامه، کلمه “زنان” به اختصار جایگزین عبارت “زنان و سایر اقلیتهای جنسی و جنسیتی” شده است.
1
اساسنامه تشکل “مرکز زنان تورک” فصل اول: کلیات
ماده 1- نام تشکل:
نام این تشکل “مرکز زنان تورک” است. در متون انگلیسی و در مجامع بین المللی جهت شفافیت بیشتر “مرکز زنان تورک (ایران)” ذکر میشود.
ماده 2- ماهیت:
این تشکل نهادی غیرانتفاعی و داوطلبانه است که بر مبنای اصول مندرج در اعلامیه حقوق بشر، کنوانسیونهای بینالمللی و در راستای اصول فمینیسم اینترسکشونال فعالیت میکند.
ماده 3- مرکز اصلی
با توجه به تحولات دنیای ارتباطات، این تشکل محدوده جغرافیایی مشخصی ندارد و فعالیتهای خود را بهصورت دیجیتال و حضوری در سطح ملی و بینالمللی گسترش میدهد.
ماده 4- مدت فعالیت:
برای فعالیت این تشکل محدودیت زمانی ای در نظر گرفته نشده است. ماده 5- حوزه فعالیت:
این تشکل در سه سطح منطقه ای؛ کشوری و بین المللی فعالیت میکند. فصل دوم: پرنسیپ ها، اهداف و وظایف
مرکز زنان تورک با این پرنسیپ ها، اهداف و وظایف در تلاش است تا در ساختن دنیایی که در آن تمامی افراد، فارغ از جنسیت، هویت یا گرایش جنسی_ جنسیتی، در فضایی آزاد و برابر زندگی کنند و در تعیین سرنوشت خود و جامعه مشارکت داشته باشند، سهیم باشد.
2
اساسنامه تشکل “مرکز زنان تورک” ماده 6- پرنسیپ ها:
1) مخالفت با نظام جمهوری اسلامی: مرکز زنان تورک باور دارد که نظام جمهوری اسلامی به طور سیستماتیک حقوق و آزادیهای زنان و اقلیتهای جنسی و جنسیتی را محدود کرده و بر این اساس به دنبال جایگزینی نظامی است که این حقوق را به طور کامل به رسمیت بشناسد. 2)مخالفت با اعدام: این تشکل مخالف استفاده از مجازات اعدام به عنوان ابزاری برای مجازات است
و خواهان اصلاح قوانین کیفری و حذف این مجازات غیرانسانی برای تمامی جرایم است. 3) مخالفت با جنگ: مرکز زنان تورک باور دارد که جنگ و درگیریهای نظامی نه تنها باعث تخریب جوامع میشود، بلکه کودکان، زنان، اقلیتهای جنسی و جنسیتی و محیط زیست را در معرض آسیبهای بیشتری قرار میدهد. این مرکز برای ایجاد صلح و حل مسالمتآمیز اختلافات و مسائل تلاش میکند. 4) مخالفت با مبارزه و سرکوب خشونتمحور:این تشکل به جای ترویج خشونت، بر راهکارهای مبتنی بر گفتگو، آموزش، و افزایش آگاهی اجتماعی تمرکز دارد .
ماده 7- اهداف:
1) ترویج برابری جنسیتی در تمامی زمینهها و برای تمامی افراد، بدون در نظر گرفتن هویت جنسی، گرایش جنسی، یا جنسیت در تمامی سطوح جامعه. 2) حمایت از حقوق زنان و جامعه کوییر در حوزههای اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، و سیاسی. 3) ارتقای آگاهی عمومی نسبت به مسائل و چالشهای زنان و جامعه کوییر در مناطق عمدتاً تورکنشین و نیز سراسر کشور ایران. 4) مقابله با هرگونه تبعیض جنسیتی و خشونت علیه زنان، و افرادی که با گرایشها و هویتهای جنسی گوناگون مواجهاند در سطح خانواده و جامعه. ۵) توانمندسازی زنان و جامعه کوییر از طریق آموزش، کارآفرینی، فعالیتهای فرهنگی، و ایجاد فرصتهای برابر برای مشارکت اجتماعی و اقتصادی.
ماده 8- وظایف:
1) برگزاری کارگاهها، سمینارها، و همایشها در زمینه مسائل زنان. 2) همکاری با سایر تشکلها و سازمانهای فعال در حوزه زنان خصوصا تشکل های زنان از ملتهای مختلف تشکیل دهنده ایران . 3) ایجاد شبکههای حمایتی برای زنان در شرایط بحرانی. 4) انتشار مطالب و تولید محتوا در راستای اهداف تشکل. ۵) ارائه مشاوره حقوقی، روانشناختی، و حرفهای به زنان.
3
6) ایجاد و یا مشارکت در پلتفرمهای حضوری/ مجازی برای تبادل اطلاعات، مشاوره، و برقراری ارتباط میان زنان فعال در مناطق مختلف ایران. 7) ایجاد آرشیو دیجیتال برای مستندسازی فعالیتهای زنان، مبارزات آنها، و ارائه الگوهای موفق. 8) حمایت از حفظ و ترویج فرهنگ، زبان، و هویت زنان تورک در قالب برنامههای آموزشی و فرهنگی. 9) حمایت از زنان کارآفرین و ارائه آموزشهای مرتبط با مهارتهای حرفهای، مدیریتی و اقتصادی. 11) همکاری با پلتفورم های فعال در زمینه حمایت از خانواده های زندانیان سیاسی.
فصل سوم: اعضا ماده 9- شرایط عضویت:
1) تمامی زنانی که به اهداف و اصول تشکل باور دارند میتوانند به عضویت تشکل درآیند. 2) عضویت برای افراد بالای 18 سال، بدون محدودیت ملیتی یا مذهبی است. 3) تشکل حق دارد درخواست/ ادامه عضویت افرادی را که مغایر با اهداف و ارزشهای مذکور در این اساسنامه عمل کنند، بررسی و در صورت لزوم رد/ لغو کند. 4) پرداخت حق عضویت سالیانه به مبلغ حداقل روزانه ۵1 سنت (یورو) (در صورت توانایی پرداخت).
ماده 11- حقوق اعضا:
1) شرکت در جلسات و فعالیتهای تشکل.
2) اظهار نظر و مشارکت در تصمیمگیریها. 3) انتخاب کردن و یا انتخاب شدن در ارکان تشکل. 4) امکان دسترسی به اطلاعات مرتبط با عملکرد تشکل، از جمله گزارشهای مالی، اجرایی، و برنامههای آینده اخذ شده. ۵) تمامی اعضا موظفاند در تعاملات خود احترام متقابل، اصول اخلاقی و ارزشهای انسانی را رعایت کنند. 6) هر عضو میتواند در هر زمان که بخواهد، با اعلام رسمی و ارائه مکتوب آن به هیئت مدیره، از عضویت در تشکل خارج شود.
ماده 11- وظایف اعضا:
1) احترام به اساسنامه و مقررات تشکل. 2) مشارکت فعال در برنامهها و فعالیتها. 3) حمایت از اهداف و ارزشهای تشکل.
4
اساسنامه تشکل “مرکز زنان تورک”
اساسنامه تشکل “مرکز زنان تورک” فصل چهارم: ارکان تشکل
ماده 12- ارکان تشکل:
1) مجمع عمومی 2) هیئت مدیره 3) بازرس
ماده 13- مجمع عمومی:
بالاترین مرجع تصمیمگیری در تشکل است و شامل تمامی اعضای رسمی میشود. وظایف: بررسی و تصویب برنامهها، انتخاب اعضای هیئت مدیره و بازرس، و نظارت کلی بر عملکرد تشکل.
ماده 14- هیئت مدیره:
اعضای 3 نفره هیئت مدیره از میان اعضای تشکل انتخاب میشوند و به مدت مشخصی (2 سال) فعالیت میکنند. وظایف: مسئولیت مدیریت و اجرای تصمیمات تشکل در ابعاد مختلف و برنامه ریزی فعالیت های تشکل.
ماده 15- بازرس:
بازرس از میان اعضای تشکل انتخاب میشود و به مدت مشخصی (2 سال) فعالیت میکند. وظایف: نظارت بر عملکرد مالی و اجرایی تشکل، همچنین ارائه گزارشهای شفاف و بیطرفانهای به مجمع عمومی.
فصل پنجم: منابع مالی
ماده 16- منابع مالی تشکل:
منابع مالی تشکل برای پیشبرد اهداف و برنامههای آن از روشهای زیر تأمین میشود: 1) حق عضویت اعضا: مبلغی که اعضا به صورت سالیانه یا دورهای پرداخت میکنند تا از فعالیتهای تشکل حمایت شود. 2) درآمدهای حاصل از فعالیتها: منابع مالی حاصل از برگزاری برنامهها، رویدادها، یا فعالیتهای فرهنگی، آموزشی و اجتماعی مرتبط با اهداف تشکل. 3) کمکهای داوطلبانه: دریافت کمکهای مالی و غیرمالی از افراد یا نهادها با رعایت موارد ذیل:
5
عدمپذیرشکمکهایمالیمشروط: تشکل مرکز زنان تورک بهمنظور حفظ استقلال و بیطرفی خود، از پذیرش هرگونه کمک مالی یا حمایتی که مشروط به تحقق اهداف یا منافع خاص سیاسی، ایدئولوژیک، یا اقتصادی افراد یا نهادهایی باشد، خودداری میکند.
شرایط پذیرش کمکهای مالی: – بدون شرط، تعهد خاص و هرگونه ادعا یا امتیاز ارائه شوند. – با اهداف و اصول اساسی تشکل همسو باشند. – از منابعی تأمین شوند که شفافیت و حسن نیت آنها اثبات شده باشد.
هرگونه تصمیمگیری درباره پذیرش یا رد کمکها باید در مجمع عمومی یا توسط هیئت مدیره مورد بررسی و تأیید قرار گیرد تا استقلال و اعتماد عمومی تشکل حفظ شود.
ماده 17- شفافیت مالی:
تشکل متعهد به ارائه گزارش سالیانه مالی به اعضا و مراجع ذیصلاح است.
فصل ششم: انحلال تشکل ماده 18- انحلال:
تصمیم به انحلال در صلاحیت هیئت مدیره می باشد. این تصمیم با فراخوانی با مجمع عمومی درمیان گذاشته می شود. در صورت انحلال، تمامی داراییهای تشکل پس از تصفیه حسابها، صرف اهداف مشابهی که مجمع عمومی تعیین میکند، خواهد شد.
فصل هفتم: اصلاحات اساسنامه ماده 19- اصلاحات اساسنامه:
هرگونه اصلاح یا تغییر در مفاد اساسنامه باید با ارائه پیشنهاد مکتوب از سوی هیئت مدیره و تصویب نهایی در مجمع عمومی صورت گیرد. پیشنهاد تغییر، تنها در مجمع عمومی عادی یا فوقالعاده قابل بررسی است و تصویب آن مستلزم رأی اکثریت اعضای
6
اساسنامه تشکل “مرکز زنان تورک”
اساسنامه تشکل “مرکز زنان تورک” حاضر در جلسه خواهد بود. بررسی اصلاحات اساسنامه حداقل یکبار در سال و در صورت نیاز، در جلسات
فوقالعاده امکانپذیر است.
فصل هشتم: حقوق مالکیت ماده 21- مالکیت تشکل :
مرکز زنان تورک با تاکید بر حفظ استقلال خود، تحت مالکیت هیج فرد/ افراد و یا نهاد/ تشکلی نمی باشد.
ماده 21- حقوق مالکیت معنوی و حفظ محتوا:
کلیه حقوق مربوط به محتوای تولیدشده و منتشرشده توسط مرکز زنان تورک در پلتفورم های مختلف محفوظ است. هرگونه کپیبرداری، بازنشر، یا استفاده از محتوا تنها با رعایت قانون کپی رایت (حق نشر یا حق تکثیر) و ذکر منبع امکانپذیر است. این مرکز حق پیگیری هرگونه نقض حقوق مالکیت معنوی را برای خود محفوظ میدارد.
مفاد اساسنامه تشکل “مرکز زنان تورک” با یک مقدمه، هشت فصل ، در مجموع بیست و یک (21) ماده در هفت صفحه تصویب گردید.
مرکز زنان تورک
2_5271559175967628935 (1)